Angina virală

Ce este angina virală?

Angina virală, cunoscută și sub denumirea de amigdalită sau roșu în gât, este o afecțiune inflamatorie a amigdalelor cauzată de virusuri. Această afecțiune poate provoca simptome neplăcute și dureroase în zona gâtului și ne poate afecta capacitatea de a înghiți și vorbi.

Din ce cauze apare angina virală?

Angina virală este cauzată de diferite tipuri de virusuri, precum rinovirusuri, virusuri gripale sau virusul sincițial respirator. Angina virală este mai puțin severă decât angina bacteriană.

Care sunt semnele unei angine virale?

Semnele anginei virale pot include:

  • Gât roșu și inflamat
  • Durere în gât, care poate fi accentuată în timpul înghițirii
  • Febră ușoară până la moderată
  • Durere de cap
  • Stare generală de rău
  • Umflarea ganglionilor limfatici din zona gâtului

Ce este recomandat pentru angina virală?

Deoarece angina virală este cauzată de virusuri, antibioticele nu sunt eficiente în tratarea acestei afecțiuni. În general, se recomandă odihnă, hidratare adecvată, antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii și a febrei, dar și gargară cu soluții sărate sau comprimate de supt care au acțiune locală asupra gâtului. Comprimatele de supt pentru gât contribuie la combaterea senzației de gât uscat și iritat și pot stopa dezvoltarea microrganismelor precum vrirusuri bacterii sau fungi.

În cazul în care simptomele persistă sau devin severe, este recomandat să consultăm un medic pentru evaluare și sfaturi medicale adecvate.

Cum ne putem apăra?

Pentru a reduce riscul de a dezvolta angină virală sau alte infecții respiratorii, este important să luăm măsuri de igienă adecvate, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave și acoperirea gurii și a nasului atunci când tușim sau strănutăm. Sunt măsuri pe cât de banale pe atât de importante în a ne menține sănătoși.

Surse:
Sore throat https://www.msdmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/approach-to-the-patient-with-nasal-and-pharyngeal-symptoms/sore-throat
Sore throat https://www.nhs.uk/conditions/sore-throat/
Sore throat (acute) in adults: antimicrobial prescribing, NICE guideline, 2018 www.nice.org.uk/guidance/ng84